Geleneksel sigortacılıktaki ürün ve hizmetleri teknolojiyle buluşturan ve inovatif fikirlerle daha yüksek verimlilik sağlayan insurtech çözümleri arasında, global olarak öne çıkan birçok başarı hikayesi var. İşte ilham verici yerli ve yabancı insurtech’lerden bazıları…
Sigortacılıkta dijital girişim ve çözümleri işaret eden insurtech kavramı, sektördeki kuralları yeni baştan yazacak olan, dinamik ve teknolojik bir alan. Aslında insurtech; sigorta sektörünün kullandığı mevcut modellerden ayrı olarak, özellikle tasarruf ve verimliliğe odaklanan inovatif ve teknolojik çözümleri ifade ediyor. Insurtech kavramı hayatımıza 10 yıl önce girmiş olsa da özellikle son birkaç yıldır hem girişimci sayısı hem yatırım çekme açısından inanılmaz bir hareketlilik söz konusu.
Insurtech; yapay zeka, makine öğrenimi, blok zinciri, drone teknolojisi gibi gelişen teknolojilerin, operasyonları iyileştirmeye ve müşteri memnuniyetini artırmaya dönük kullanılması olarak özetlenebilir. Bu dönüşümün ise pazardaki rekabeti baştan aşağı değiştirmesi bekleniyor.
Öyle ki yapılan araştırmalara ve projeksiyonlara göre önümüzdeki birkaç yılda yapay zeka teknolojilerinin en yoğun kullanılacağı alanlardan biri insurtech olacak. Küresel insurtech pazarının, 2023’e kadar yıllık yüzde 41 büyümesi bekleniyor.
Deloitte’un verilerine göre insurtech girişimlerinin son 10 yılda 16,5 milyar dolarlık yatırım çektiği tahmin ediliyor.
Willis Towers Watson’ın Ekim 2021’de yayınladığı “Quarterly InsurTech Briefing” raporu da pazardaki hızlı büyümeyi ve yatırımcı iştahını gözler önüne seriyor. Willis Towers Watson’ın yayınladığı verilere göre 2020 yılında 377 işlemle toplam 7,1 milyar dolar olan küresel insurtech yatırımları, 2021 yılında muazzam bir büyüme göstererek 2021 üçüncü çeyrek itibarıyla 421 işlemle 10,5 milyar dolara ulaştı.
Geleneksel sigortacılıktaki ürün ve hizmetleri teknolojiyle buluşturan ve inovatif fikirlerle daha yüksek verimlilik sağlayan insurtech çözümleri arasında, global olarak öne çıkan birçok başarı hikayesi var. Bunların arasında dünyanın en iyi 100 insurtech’i listesine girenler de var.
Şimdi son yılların en başarılı global insurtech girişimlerinden bazılarını kısaca tanıyalım:
Zego
Zego’nun ana faaliyet alanını serbest çalışanlar, girişimciler ve serbest meslek sahipleri oluşturuyor. Zego “kullandıkça öde” modeline göre inşa edilmiş bir sigortacılık çözüm sunuyor. Uygulama; telefon ve web aracılığıyla etkin bir şekilde uyarlanabilmesi, erişilebilirlik ve sunduğu hizmet kolaylığı ile öne çıkıyor. Fiyatlandırma seviyesinin doğru oranlarda olabilmesi için dijital teknolojileri ve ayrıntılı veri akışlarını kullanan şirket, yeni ürünler piyasaya sürmeye ve yeni ülkelere açılmaya devam ediyor.
QuanTemplate
2011 yılında sigorta uzmanları tarafından kurulmuş Londra merkezli bir şirket. Şirketlerin ve profesyonellerin dijital dönüşüm trendlerini aşmalarına yardımcı olmak için makine öğrenimi, büyük veri dönüşümü ve analitiği kullanıyor. Sigorta brokerlerinin ve sigortacıların piyasa dinamiklerini anlamalarını sağlayan ve reasürans, mülk-kaza ve hayat sigortacıları tarafından kullanılan bir veri entegrasyonu, otomasyon ve analitik platformu sunuyor.
Wrisk
Sigortacılık hizmetini ve süreci mümkün olduğu kadar şeffaf biçimde yürütmeyi vaat ediyor. Açık sigortacılık anlayışını benimseyen şirketin sunduğu yeniliklerden biri de müşterilerini basit bir formatta sigorta risklerinden haberdar eden Wrisk Puanı uygulaması.
Şirket, hizmetlerini sağlamak için ortaklıklara odaklanıyor ve şu anda BMW’nin İngiltere’deki tek sigorta sağlayıcısı konumunda. Şirket, Avrupa çapında sigorta programları sağlamak için Allianz Automotive ile de ortaklık kurdu. Şirket yöneticileri, hizmetlerini gelecekte daha verimli hale getirmek için başka platformlara da bakıyorlar.
Akur8
Şirket, otomasyon ve otomasyon arayan sigortacılar için tasarlanmış yeni nesil sigorta fiyatlandırma yazılımı. Şirket, aktüerlerin ve fiyatlandırma ekiplerinin daha iyi kararlar almalarını sağlamak için gelişmiş bir analitikten yararlanıyor. Fiyatlandırma sürecini otomatikleştiren tescilli bir yapay zeka tabanlı platforma sahip. Dünya çapında faaliyet gösteren şirket, 12 ülkede 30’dan fazla müşteriye hizmet veriyor.
Shift Technologies
Sigortacılara yerel yapay zeka çözümleri merkezli bir hizmet olarak yazılım (SaaS) sağlayan Paris merkezli bir teknoloji firması. Yazılım; özellikle dolandırıcılık tespitine odaklanarak hile, siber saldırılar veya bilgisayar korsanlığı saldırılarına karşı koruma sağlıyor. Şirketin teknolojisi, sigorta şirketlerine sıkı bir güvenlik omurgası sunuyor.
Neos
2016 yılında kurulan Neos, “akıllı ev” sigortaları alanında hizmet veriyor. Tabii ki müşterilerinin kapsamlı koruma elde etmesi için hayata geçirdiği bu hizmetlerini de nesnelerin interneti (IoT) teknolojisi sayesinde yapıyor. İngiltere merkezli firma, akıllı sensörleri ve iç mekan güvenlik kameralarıyla müşterilerin güvende hissetmesini sağlayan 7/24 yardıma sahip. Çok uluslu sigorta şirketi Aviva, 2018 yılında Neos’un çoğunluk hissesini satın aldı.
Trov
İngiltere merkezli Trov, kişisel eşyaları korumak için esnek, modüler, isteğe bağlı sigorta çözümleri sunuyor. Tamamen esnek olarak kurgulanan poliçeler, geleneksel sigortaların aksine istendiği an başlatılıp, istendiği an durdurulabiliyor. Tazminat talepleri birkaç dakika içinde akıllı telefon üzerinden yapılırken, anlaşmazlıklar gerçek zamanlı sohbet yoluyla yönetiliyor.
Şu anda İngiltere ve Avustralya’da faaliyet gösteren şirketin hedefi; ABD ve Japonya’ya açılmak. Trov ayrıca pay-per-mile (km başına öde) araç sigortası sunmayı hedefliyor. Şirket bu alandaki önemli bir startup olan ABD’li araç sigorta şirketi Metromile’ın pazarını yakından izliyor.
Metromile
San Francisco merkezli Metromile, yılda 5 bin milden daha az süren araçlara mil başına otomatik sigorta sağlıyor. Bu inovatif fiyatlandırma modeli, toplu taşımacılık odaklı metropoller, kalabalık kentler, genç sürücüler veya arabasını az kullananlar için büyük avantaj sağlıyor. Küçük bir kablosuz cihaz olan Metromile Pulse’u kullanan şirket, bu sayede müşterilerin kilometre kullanımlarını ölçüyor. Şu anda sadece ABD’nin 7 eyaletinde hizmet veren Metromile, kapsama alanını genişletmeyi planlıyor. Şirket, 2016 yılında 191,5 milyon dolarlık yatırım aldı.
Dinghy
Özellikle serbest çalışan kişiler ve işletmeler için sigortacılık hizmetleri sunan ve saniye başına ödeme yapan bir sigorta sağlayıcısı. Bu çevrimiçi ve mobil öncelikli yaklaşım, kullanıcıların politikalarını ihtiyaç duyduklarında açıp kapatmalarına olanak tanıyor. Dinghy, yasal giderler sigortacısı ve danışmanı ARAG ile birlikte çalışıyor. İki şirket, tekliflerini birleştirerek ‘Serbest Çalışan Asistanı’ oluşturmak için bir araya geldi ve ürünlerin genişletmeyi hedefliyorlar.
Lemonade
Bir yazılım şirketi mantığıyla hareket eden Lemonade, son derece kullanıcı dostu müşteri deneyimi ve ara yüzü ile sigorta pazarına girdi ve makine öğrenmesinin nimetlerinden yararlanarak ve üstün chatbot hizmetiyle tazminat taleplerini olağanüstü bir hıza ulaştırmayı başardı. 2015’te kurulan New York merkezli girişimin 2020 cirosu 94 milyon dolar oldu.
Bought By Many
2012’den beri faaliyet gösteren bir evcil hayvan sigortası şirketi, kendi yenilikçi sigorta ürünlerini oluşturarak fark yaratıyor. Sosyal medya yorumlarına odaklanan ve bunları derleyen şirket, ürünlerini müşteri geri bildirimlerine göre şekillendiriyor. Şirket, formsuz çevrimiçi talepler sunması ve teknolojiyi poliçe yapısının merkezine yerleştirmesiyle de kendi alanında öncü rolü üstleniyor.
Everledger
“Geleceğin dijital kasası” sloganıyla ilerleyen Londra merkezli startup, 2015 yılında kuruldu ve sigortacılara yılda 2 milyar dolarlık maliyet getiren bir tür dolandırıcılık olan mücevher sahtekarlığını önlemek için en ileri teknolojiyle çözüm sunuyor. Blockchain teknolojisini, akıllı sözleşmeleri ve makine görüşünü kullanarak kıymetli mallar için sahte hasar ihbarlarını engelliyor. 1,6 milyondan fazla elması dijitalleştiren Everledger, teknolojinin sigorta dünyasında entegrasyonu sayesinde dünya pazarına güven getirmeyi hedefliyor.
Türkiye’nin başarılı Insurtech’leri
Ottoo
Mart 2016’da kurulan bulut tabanlı araç veri ve bağlantı platformu OTTOO, otomotiv ekosistemindeki firmalara yönelik araç ve sürüş verilerine dayalı ürünler geliştiriyor. Ottoo ile sürücüler hem araç ile ilgili maliyetlerini azaltıyor hem de araç ve sürüş güvenliğini artırıyorlar. Ottoo, kaza ya da aracın çekilmesi gibi durumlarda hem kullanıcıyı hem de kullanıcının önceden belirlediği kontaklara bildirim gönderiyor. Aynı zamanda da firmalar ile kullanıcılar arasında iletişim kanalı oluşturuyor. Aracın anlık benzin seviyesi ve konumuna göre en yakın akaryakıt istasyonunu tavsiye etmek, arıza durumunda en yakın servis istasyonlarını listelemek ya da çekici çağırmak gibi özellikleri içerisinde barındırıyor.
Akıllı Bes
AkıllıBES, bireysel emeklilik konusuna odaklanıyor. Kullanıcılarına emeklilik planlarını çok daha kolay bir şekilde yönetme imkanı tanıyan AkıllıBES, bireysel emeklilikte yılda 6 kez olan fon dağılım değişiklik haklarının daha doğru bir şekilde kullanılması hedefi ile yola çıktı. Kullanıcıların hayatlarındaki değişikliklere göre kişiye özel tavsiyeler sunan AkıllıBES, kullanıcılarına yatırım tavsiyeleri, optimizasyon ve deneme portföyleri de sunuyor.
Bisigortaci.com
Sigorta yaptırmak isteyenlerle sigorta şirketlerini buluşturan Bisigortaci.com; Ekim 2016 yılında yayına başlayan bir girişim. Sigortacıların, bisigortaci.com üzerinde oluşturdukları profilleri ile potansiyel müşterilerine direkt ulaşma imkanı buluyor. Sigorta yaptırmak isteyen kişiler teklif formunu doldurduktan sonra sigorta acentelerinden uygun teklifleri topluyorlar.
Drive Buddy
Drive Buddy, akıllı telefonlar üzerindeki sensörleri kullanarak sürüş analizi yapan ve trafik kazalarını otomatik olarak anında tespit eden mobil bir altyapı. Uygulama, trafik kazalarını tespit edip erken müdahale sayesinde daha fazla insanın hayatını kurtarmayı hedefliyor.
Urbanstat
Sigorta sektörü için gerçek zamanlı risk analizi yapan girişim, bozuk adres bilgilerini bir standarta oturtuyor, doğruluyor ve adresin lokasyon bazlı olarak iklim ve doğal afet riskini ölçümlüyor.